Hoe gebruik ik de kleurenwaaier die ik bij mijn kleurenanalyse heb gekregen?

Heb je een kleurenanalyse laten doen bij The Image Coach of bij een van de kleurstylisten van Colours for You, dan heb je een kleurenwaaier meegekregen. Deze kleurenwaaier, die 96 kleuren bevat die van licht naar donker lopen, kun je als handleiding gebruiken bij het zoeken naar kleding, make-up en accessoires in de kleuren die bij jou passen.

 

Het is niet de bedoeling om de exacte kleur bij een kleurstripje te vinden; er moet harmonie zijn tussen de hele waaier en het kledingstuk. Kortom, spreid de waaier uit en leg dit op het betreffende kledingstuk of accessoire. Kijk of de kleuren even warm of koel, helder of gedempt of diep zijn. Als de kleuren van het kledingstuk of accessoire kloppen met de waaier, dan heb je de kleuren gevonden die bij jouw kleurtype passen.

 

Er zijn een aantal kleuren in de waaiers die wat extra aandacht vragen. Zo komt de tere lente het beste tot haar recht met de warme kleuren in de waaier en moet zij voorzichtig zijn met de donkere kleuren. Achterop de stripjes staat aangegeven welke kleuren het beste bij de tere lente passen.

 

Het zomertype heeft bruin in de kleurenwaaier. Deze leverbruin met een roze ondertoon wordt nog wel eens verward met camel bruin. Dat is jammer, want camel bruin maakt het zomertype vaal van kleur, terwijl het roze leverbruin prachtig staat.

 

Ben je een herfsttype, dan kan je beter voorzichtig zijn met de blauwtinten in de waaier. Heb je een erg blanke huid, dan kan herfstblauw je bleek maken. Het herfsttype met blauw in haar ogen en een wat meer gebruinde huid kan herfstblauw wel goed hebben.

 

De kleurenwaaier voor het wintertype bevat koele, heldere en donkere kleuren die met elkaar harmoniëren. Er zijn echter twee kleuren waar op gelet moet worden en dat zijn zuiver rood en zuiver groen. Deze kleuren bevatten zowel geel als blauw in een even sterke verhouding in hun menging. Dit houdt in dat zowel zuiver rood als zuiver groen geen koele en geen warme ondertoon hebben. Dit betekent dat je erg op moet letten bij de aankoop van een groen of rood kledingstuk/accessoire, dat de kleur niet te veel geel in de menging heeft. In dat geval is het rood of groen warm van kleur en dan heb je een miskoop gedaan.