· 

Help, ik zoek een nieuwe winterjas!

Winterjassen zijn er in allerlei soorten en stijlen. Welke winterjas past bij mij?
Winterjassen zijn er in allerlei soorten en stijlen. Welke winterjas past bij mij?

Nu het weer kouder, natter en winderiger wordt, kan je niet zonder een lekkere warme winterjas. Heb je nog een fijne jas aan de kapstok hangen ben je snel klaar. Mooie sjaal erbij en je ziet er weer tip top uit.

 

Heb je een nieuwe winterjas nodig, dan kan dat soms best een uitzoekerij zijn. Aan een goede winterjas hangt meestal een flink prijskaartje en het is de bedoeling dat je er toch wel een aantal jaren mee doet. Het is dus zaak om er eentje uit te zoeken die je lekker zit en die echt bij jou past.

 

Waar moet je nu op letten bij het kopen van een winterjas?

Allereerst is het handig om na te gaan hoe jouw dagelijks leven er uitziet. Zit je veel op de fiets of ga je meestal met de auto? Ben je veel buiten voor bijvoorbeeld je werk of ben je een buitenmens? Is het de bedoeling dat je er vaak netjes of representatief uitziet of maakt dat niet zoveel uit?

 

Met een mooie wollen mantel fietsen is een onhandige en koude onderneming (weet ik uit ervaring), Je jas waait steeds open en je zit er bovenop. Daar wordt je mantel niet mooier van. Op de fiets heb je dan ook meer aan een jack die goed dicht kan. Daarentegen staat een mantel wel heel representatief als je regelmatig met de auto naar klanten gaat. Loop je veel buiten om je honden uit te laten, dan heb je het meeste een goede warme  jas die tegen weer en wind kan. Lang of kort, het maakt niet uit.

 

Kijk naar de pasvorm.

Door een jas handig uit te kiezen, kan jij je figuur voordelig uit laten komen. Ben je bijvoorbeeld aan de dunne kant, dan kan een gewatteerde jas je er wat steviger uit laten zien. Heb je weinig rondingen, dan kan een getailleerde jas veel voor je doen. Of ben je wat volumineuzer, dan staat een parka je over het algemeen erg goed.

 

Van welk materiaal is de jas gemaakt?

Een winterjas van duurzaam materiaal, zoals wol of leer zit heerlijk. Het voordeel van wol en leer is dat het zich aanpast aan jouw lichaam en temperatuur. Je blijft lekker warm en je wordt niet klam. Ook dons houd je lekker warm op een koude winterdag. Aan dons zit echter wel een nadeel. Als je een flinke plensbui over je heen krijgt is je jas drijf en drijf nat en duurt het lang voordat je jas weer droog is. Tegenwoordig zijn er voor dons hele goede synthetische alternatieven (o.a. 3M Thinsulate technologie). Dit is een diervriendelijk alternatief voor dons dat lichaamswarmte vasthoudt, vocht naar buiten transporteert en heel licht draagt. Het is zeker de moeite waard om zo’n jas te proberen.

 

Wat is een goede kleur voor een winterjas?

Omdat ik van kleur houd is het erg verleidelijk om een knalgroene of paarse jas uit te kiezen. Inmiddels ben ik er ook achter dat ik een bonte jas na een jaar spuug zat ben. Misschien komt wijsheid dan toch met de jaren 😉 Omdat je een lange tijd met je winterjas wilt doen is het aan te raden om een neutrale kleur uit te kiezen. Deze kleuren zijn dan misschien niet zo spannend, maar je kunt je wel flink uitleven bij het uitzoeken van de accessoires die je bij de jas gaat dragen. Welke neutrale kleuren passen bij welk kleurtype?

  • Wintertype: wit, grijs, zwart, marine en taupe
  • Lentetype: roomwit, warm-grijs, goudbruin en donker lenteblauw
  • Zomertype: gebroken wit, wit, blauwgrijs, gedempt marine, roze-beige en roze-bruin
  • Herfsttype: ivoorwit, goudbruin, roodbruin en kaki 

Heb jij je ideale jas gevonden?

Als je dan een leuke jas hebt gevonden die lekker zit en die past bij jouw dagelijkse bezigheden, is het tijd om op zoek te gaan naar lekkere warme mutsen, handschoenen, sjaals en misschien wel een mooie broche. Hiermee kan jij je nieuwe jas opleuken en trendy maken. Omdat accessoires makkelijk te vervangen zijn, kan jij je lekkere warme winterjas ieder jaar een andere look geven. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0