· 

De basisgarderobe

Wat is een basisgarderobe en wat zijn de voordelen?

 

Als je een basisgarderobe hebt, heb je altijd een goede start voor je outfit. Een goede basisgarderobe bestaat uit kleding die goed bij elkaar staat en die past bij jouw kleurenpalet, stijl en manier van leven. 

 

Maar nu hoor ik je denken: “Maar hoe zit dat nou precies met die basisgarderobe?”

 

Allereerst zorg je ervoor dat de kledingstukken van de basisgarderobe passen bij jouw kleurtype. Je gebruikt hiervoor de neutrale kleuren. Deze kleuren zijn namelijk makkelijk te combineren. Neutrale kleuren vragen wel om een toevoeging bij je gezicht in een sprekende kleur (de opvallende kleuren in je kleurenwaaier). Denk hierbij aan een ketting, sjaal, lipstick enz. 

 

Welke neutrale kleuren passen bij welk kleurtype:

 • Winter: wit, grijs, zwart, marine en taupe
 • Lente: roomwit, warm-grijs, goudbruin en donker lenteblauw
 • Zomer: gebroken wit, wit, blauwgrijs, gedempt marine, roze-beige en roze-bruin
 • Herfst: ivoorwit, goudbruin, roodbruin en kaki.

De basisgarderobe bestaat uit kleding die je regelmatig draagt en die past bij jouw figuur en leefstijl. Vind je het moeilijk om te bepalen wat bij jouw figuur past? Dan kan een stijladvies je hierbij helpen. Je weet dan of een getailleerde blouse jouw figuur beter uit laat komen dan een wijde blouse (of misschien juist andersom) en of je beter een lang jasje kunt dragen of misschien juist een korte. 

 

Deze kledingstukken zijn onmisbaar in een goede basisgarderobe:

 • Jeans
 • Wit shirt
 • Witte blouse
 • Donkere broek en/of rok
 • Jurk
 • Trui
 • Vest
 • Jasje 
 • Schoenen
 • Donkere (enkel)laarzen
 • Tas
 • Trenchcoat en/of jas
 • Sokken, kousen en eventueel maillots/panty’s
 • Bh’s en onderbroeken

De kans is groot dat je een groot gedeelte van de basisgarderobe al in je kast hebt hangen. Als je dit op een makkelijk te bereiken plaats in je kast hangt maak je het jezelf wat makkelijker in de ochtend. Maak je outfit compleet met leuke kledingstukken en accessores die je afstemt op bijvoorbeeld de mode van dat moment en je ziet er prachtig uit.

 

Het voordeel van een goede basisgarderobe is dat je het bijna alle seizoenen van het jaar kunt dragen. Omdat de basisgarderobe niet modegevoelig is, gaat de kleding jaren lang mee.  Neem bijvoorbeeld de trenchcoat. Deze zie je al jaren in het modebeeld en met behulp van een sjaal maak je iedere keer een andere look.

 

Als je op zoek gaat naar nieuwe stukken voor je basisgarderobe, let dan op de kwaliteit. Zoals je hierboven als las, maak je er jaren gebruik van en is het fijn als het kledingstuk lang mooi blijft. Verder is het van belang dat het lekker zit en nergens knelt of irriteert. Anders ben je die broek of bh heel snel zat.

 

Hoeveel kleding je nodig hebt voor jouw basisgarderobe, hangt af van wat bij jou past. Neem het niet te ruim, het gaat tenslotte om de basis. De rest van je garderobe vul je aan met bijvoorbeeld trendy kleding, kleding in accentkleuren en leuke accessoires om je basisgarderobe mee op te leuken. 

 

Wil jij graag een goede basisgarderobe en heb je geen idee waar je beginnen moet? Of vind je het lastig om leuke combinaties samen te stellen? Neem dan gerust contact met mij op, dan help ik je op weg.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0