· 

11 Tips om duurzaam en verantwoord kleding te kopen

De laatste jaren worden wij ons steeds bewuster van het milieu en de arbeidsomstandigheden van de makers van onze kleding. In mijn jeugd hoorde ik regelmatig de slogan: “Verbeter de wereld, begin bij jezelf!” Ik denk dat deze uitspraak klopt. Op de politiek en het bedrijfsleven heb je niet direct invloed, maar op je eigen gedrag wel. Wat begint als een druppel op de gloeiende plaat kan langzaam uitgroeien naar een beweging.

 

 

Vanuit mijn vakgebied kan ik ook een bijdrage leveren. Deze wil ik graag met jullie delen in de vorm van een aantal tips hoe je bewuster om zou kunnen gaan met het kopen van kleding. Zo kunnen samen we werken aan een schoner milieu en betere arbeidsomstandigheden van de makers van onze kledingstukken.

 

Tip 1

Als je kleding koopt waarvan je weet dat het je goed staat, dat het lekker zit en dat het voor jou de “wauw” factor heeft, dan heb je er het langst plezier van. Weet welke stijl bij je past en ga na of je het echt nodig hebt. Zo koop je minder vaak kleding en wordt het milieu minder belast.

 

Tip 2

Weet wat je in de kast hebt hangen. Als je goed overzicht hebt van wat je hebt, zal je minder snel dubbele kledingstukken aanschaffen. Probeer de kledingstukken die al hebt zo optimaal mogelijk met elkaar te combineren.

 

Tip 3

Koop kleding van merken die streven naar een beter milieu en die eerlijk met hun werknemers omgaan. Dit is best moeilijk om uit te zoeken, maar met de app Good On You kom je een heel eind.

 

Tip 4

Koop 2e hands kleding. Vaak doen mensen kleding weg terwijl het nog mooi is en waarvan het dus zonde is om weg te gooien. Vaak gaat het om kleding van mooie kwaliteit of merkkleding. Zo kan je voor relatief weinig geld een kledingstuk een tweede kans geven.

 

Tip 5

Wist je dat je ook kleding kunt huren? Dan hoef je niet voor bijvoorbeeld een gala, trouwfeest of een diploma uitreiking een nieuwe outfit kopen. Meestal blijven dit soort kledingstukken na 1 keer gebruiken in de kast hangen. Zonde van het milieu, jouw geld en de ruimte in je kast.

 

Tip 6

In plaats van huren, kan je natuurlijk ook kleding ruilen of iets lenen van je vriendinnen of je zus.

 

Tip 7

Vaak is goedkope kleding van mindere kwaliteit en na een paar keer wassen ziet het er niet meer uit. Dan is het uiteindelijk toch nog duurkoop. Koop je kleding van goede kwaliteit, dan is de prijs misschien even schrikken, maar je doet er wel veel langer mee. Het voordeel is dat het milieu minder vaak wordt belast met het productieproces van deze kleding.

 

Tip 8

Weet welke kleuren goed bij je staan. Hierdoor is de kans op miskopen aanzienlijk minder en heb je langer plezier van je kleding.

 

Tip 9

Koop bij je vertrouwde modeketen kleding uit de groene kledinglijn. Veel merken en modeketens zijn begonnen met het verkopen van kleding die op een eerlijke manier gemaakt zijn en ook minder belastend zijn voor het Milieu. Denk hierbij aan bijvoorbeeld H&M en Zara.

 

Tip 10

Als je goed voor je kleding zorgt blijft het langer mooi en heb je minder snel iets nieuws nodig. Houd je aan de wasvoorschriften in je kleding en repareer je kleding of schoenen als het stuk is. Kleding laten repareren bij de kleermaker is minder duur dan je in eerste instantie denkt en het ziet er weer netjes uit. Dit zelfde geldt ook voor de schoenmaker.

 

Tip 11

Heb je kleding waarvan je het model niet meer leuk vindt, vaak is het met een kleine ingreep weer modieus te maken. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van riemen en leuke spelden om taillering aan te brengen. Mocht het ingewikkelder zijn, kan de kleermaker je adviseren en helpen.

 

 

Met bovenstaande tips creëer je eigenlijk een “win win” situatie. Het milieu wordt minder belast omdat je langer met je kleding doet, de makers van je kleding werken in betere omstandigheden en krijgen netjes betaald en je bespaart ook nog eens geld omdat je minder kleding koopt. Oké, dat laatste lever je ook weer een beetje in omdat je duurdere kleding koopt met een groen label. Maar daar krijg je dan weer een goed gevoel voor terug, toch…. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0