· 

Wat is het verschil tussen mode en stijl?

Coco Chanel heeft ooit eens gezegd: “Mode verdwijnt, stijl blijft.” Maar wat is het verschil tussen mode en stijl?

 

Volgens Van Dale is mode een tijdelijk, voorbijgaand gebruik in kleding, manieren en uiterlijk. Zo waren in de jaren 60 van de vorige eeuw hele korte jurkjes in de mode die nog net iets meer bedekten dan de gemiddelde onderbroek. In de jaren 80 van de vorige eeuw droegen we hele brede schoudervullingen, we pasten amper nog door een deur. En in het begin van deze eeuw droegen heel veel dames een heupbroek en een naveltruitje. Ja, ook in de winter………. Deze rages duurden ongeveer een tot drie jaar en dan verdween het weer uit het straatbeeld.

 

Wat is dan stijl? Ook hiervoor heb ik Van Dale maar even geraadpleegd. Stijl is een manier van schrijven, de gezamenlijke kenmerken van een richting of periode in de kunst of van een kunstenaar of een wijze van handelen. Als je deze uitleg naar mode en kleding zou vertalen, dan zou je uitkomen op een manier van kleden, de gezamenlijke kenmerken van een richting of periode in de mode of een ontwerper of een wijze van kleden.

 

Eigenlijk overlappen de begrippen mode en stijl elkaar en zitten we nog steeds met de vraag wat het verschil is van mode en stijl. Ik haal de korte jurkjes uit de jaren 60 nog even terug. Hoe ziet een dame met een appelfiguur (ronde buik/rug en dunne benen) eruit in zo’n jurkje? Dat zullen we haar maar niet aan doen, want daar zal zij zich niet op haar gemak in voelen. Een wat langer jurkje zal haar mooi staan, ook al is dat niet in de mode op dat moment.

 

Dit was misschien een wat extreem voorbeeld, want zeg nou zelf, voor een heel kort jurkje moet je eigenlijk een mega slank en strak figuur hebben. Laten we het over de heupbroeken van begin deze eeuw hebben. Het stond sommige vrouwen ontzettend leuk, maar dat waren dames met een lage heup. Er zijn veel vrouwen die een hoge heup hebben (ik ben daar eentje van, dus ik spreek uit ervaring). Een hoge heup betekent dat er een soort van kussentje boven het bot van je bekken zit. Het maakt niet uit hoe slank je bent, het zit er gewoon. En laat dat kussentje nou heel onflatteus uit zo’n heupbroek steken……... Er liepen massa’s dames rond met van die blote bubbels boven hun broekband. En dan heb ik nog niet eens over de vetrolletjes die tussen de broekband en naveltruitjes vandaan piepten. Jammer hoor, deze vrouwen hadden er eigenlijk veel mooier uitgezien in een wat hogere broek en een langer truitje.

 

Nu gaat het bij mode en stijl niet alleen over de pasvorm van kleding of je figuur. Ook je karakter is belangrijk. Ben jij iemand die graag op makkelijke schoenen loopt en een wat nonchalante manier van kleden en misschien zelfs van leven hebt? Dan wordt je echt niet blij als je voor een gelegenheid je heel netjes en zelfs klassiek moet gaan kleden. Je voelt je dan ongemakkelijk en je zit waarschijnlijk steeds aan je kleding te sjorren en te trekken. Of je bent iemand die zich altijd tot in de puntjes verzorgt en er altijd onberispelijk uitziet. Je bent wat behoudend in je mening en wilt niet graag opvallen. Als je dan met soulpijpen en plateauzolen zou gaan lopen, dan straalt de ongemakkelijkheid ervan af.

  

In bovenstaande voorbeelden zit het verschil tussen mode en stijl. Je kunt koste wat het kost de mode volgen omdat het (er bij een ander) zo leuk uitziet of gewoon omdat iedereen het draagt. Maar als deze kleding niet bij jouw figuur of bij jouw karakter past, dan zie je er eigenlijk niet zo leuk uit als je zelf graag zou willen. Draag je kleding wel die bij jouw figuur en karakter past, of dat nou in de mode is of niet, dan voel je je op je gemak en straal je dat uit. Je bent dan op je allermooist en daar kan geen rage tegenop. 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0