· 

Valentijnsdag, de dag van de liefde………

Happy Valentine's day

Hoop je op een kaart van die ene leuke collega? Of ga je een mooi cadeau uitzoeken voor je allerliefste waar al jaren gelukkig mee bent? Of vind je Valentijnsdag commercieel gedoe en wil je daar niet aan mee doen?

 

Valentijnsdag is genoemd naar priester Valentinus. Deze priester leefde in de derde eeuw in Rome en had wel wat weg van Sinterklaas. Hij gaf hulp aan bejaarden, zieken en hulpbehoevenden. Op een dag genas hij de blinde dochter van de stadhouder van Rome. Als dank bekeerde de stadhouder zich gelijk tot het Christendom en liet alle Christelijke gevangenen vrij. De keizer van Italië, die tegen het Christendom was, vond dit maar niets en liet priester Valentinus onthoofden. Later werd het Christendom in Italië populairder en werd priester Valentinus heilig verklaard op 14 februari. De naam Valentijnsdag komt van het laatste briefje dat priester Valentinus stuurde naar zijn geliefde, die hij ondertekende met ‘jouw Valentijn’.

 

Op Valentijnsdag vieren we de liefde. Het is een mooie dag om eens stil te staan bij hoe je boft met de mensen om je heen en wat is er leuker om wat extra aandacht aan deze mensen te besteden. Dit kan met een compliment, een knuffel, extra aandacht, een leuk uitje of een cadeautje met een betekenis. Je kunt het zo gek maken als jezelf wilt en voor de ontvanger is het een opkikker.

 

Valentijnsdag is ook een spannende dag voor degenen onder ons die stilletjes smoorverliefd zijn en dit niet durven te zeggen uit angst voor een afwijzing. Je maakt een mooie kaart of je koopt een grote bos rozen en je stuurt dit anoniem naar je grote liefde. Als je echt indruk wilt maken schrijf je een lange romantische brief. En nu maar hopen dat je grote liefde door heeft wie de afzender is……………… En ook niet onbelangrijk, dat het gevoel wederzijds is.  

  

Valentijnsdag wordt niet in alle landen gevierd. In Duitsland is 14 februari niet de dag van de liefde, maar een onheilsdag. 14 februari is de geboortedag van Judas, de verrader van Jezus Christus. In Nederland vullen we deze dag gelukkig positiever in. Doordat Valentijnsdag hier vooral wordt gebruikt om liefdes te bekennen, ontstaan er nieuwe relaties. Valentijnsdag is ook een populaire dag om te trouwen. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0